Frederiksbjerg skole er kåret til årets skolebyggeri 2016

Frederiksbjerg skole er kåret til årets skolebyggeri 2016

11.10.2016 - 12:14

På Nohrcon’s ”Konference om fremtidens skole og læringsrum” er vinderen af Årets skolebyggeri 2016 lige blevet kåret: Frederiksbjerg Skole i Aarhus vandt prisen foran fire andre skoler. Juryen fremhævede bl.a., at arkitekturen tager skolereformen på ordet og forløser aspektet med mere bevægelse både inde og ude – i sidste ende afgjorde en offentlig afstemning, hvem der vandt. Borgmester Jacob Bundsgaard, roser bl.a. skolen for et helt unikt skole- og børnemiljø, hvor funktionalitet og arkitektur glider smukt sammen med det omkringliggende byrum.

Frederiksbjerg skole

Frederiksbjerg skole - Foto Henning Larsen Architects

Kåring af Årets skolebyggeri 2016

Nohrcon satte igen i år fokus på de gode eksempler på nye og nyrenoverede skoler på konferencen ”Fremtidens skole og læringsrum”, hvor Frederiksbjerg Skole løb med prisen for Årets skolebyggeri 2016. En kompetent jury bestående af uafhængige eksperter vurderede alle de indkomne forslag, og 5 projekter blev udvalgt og sat til offentlig afstemning i de seneste par uger.

De 5 nominerede projekter til prisen for Årets skolebyggeri 2016 var

 • Vibenshus Skole, København Ø
 • Sophieskolen, Nykøbing Falster
 • Frederiksbjerg Skole, Aarhus C
 • Vestegnen HF og VUC, Rødovre
 • UCC Campus Carlsberg, København V

Vinderen: En ny skole bygget til tidens børn og pædagogik - med bevægelse i fokus

Frederiksbjerg Skole er den første skole, der er bygget i Aarhus Midtby i mere end 100 år. Visionen var at skabe fremtidens skole og gøre den til kernen i et sammenhængende børne- og ungemiljø i Aarhus midtby. 900 børn har fået en hverdag i nye og moderne rammer, der understøtter pædagogiske tanker med klar reference til sidste års skolereform. Der er således gjort op med traditionelle klasselokaler, sat fokus på brugerne og det omgivende samfund, og skabt rum til bevægelsesaktiviteter både inde og ude - et tydeligt ”bevægelses-DNA” i hele byggeriet.

Frederiksbjerg skole

Frederiksbjerg skole - Foto Henning Larsen Architects

Juryen udtalte bl.a. følgende om Frederiksbjerg Skole i forbindelse med nomineringen

"Det er en stor kvalitet, at arkitekturen tager skolereformen på ordet og forløser dette aspekt. Skolen har taget bevægelse indendørs, men samtidig skabt plads til udfoldelse udvendigt på trods af de trange rammer. Mulighed for – og ansporing til – forskellige former for bevægelse er nærværende i bygningen. Dels via indkig til rum og sale – og kig ud på forskellige udendørs baner. Skolen har et kompakt design, der alligevel har spændende former for at tilpasse sig sin placering midt i byen. F.eks. er ankomstløsningen godt tænkt og forløst – den skaber en luftighed i et tæt område. Der er valgt kendte, robuste løsninger og overflader, der ikke vil give bygherren udfordringer de kommende år."

Frederiksbjerg skole

Frederiksbjerg skole - Foto Henning Larsen Architects

Borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), udtaler om kåringen

Det er en rigtig glædelig nyhed, at Frederiksbjerg Skole er kåret som Årets Skolebyggeri 2016. Det er første gang siden 1911 vi har bygget en ny skole i Aarhus Midtby og der er lagt mange kræfter i, at byggeriet ikke alene skulle opfylde alle de krav, der kan stilles til en moderne skole, men også være et attraktivt omdrejningspunkt for hele bydelen og vægte bl.a. bæredygtighed, fritidsbrug og grønne arealer. Prisen er med til at understrege hvor godt projektet er lykkedes med både at skabe rammerne for et helt unikt skole- og børnemiljø og et enestående byggeri, hvor funktionalitet og arkitektur glider smukt sammen med det omkringliggende byrum.”

Frederiksbjerg skole

Frederiksbjerg skole - Foto Henning Larsen Architects

Rådmanden for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V), udtaler om skolen

”Det glæder mig virkelig meget, at Frederiksbjerg Skole er kåret som Årets Skolebyggeri 2016. Det er også fuldt fortjent, for skolen er et unikt byggeri, centralt og smukt placeret i bybilledet i Aarhus. Det er lykkedes at forene pædagogiske visioner om bevægelse, læring og viden med arkitektoniske nyskabelser, som tilsammen udgør et funktionelt og sammenhængende fælleskab for både dagtilbud, skole og fritidstilbud. Elever, medarbejdere, forældre og alle de mange parter bag byggeriet har grund til at være stolte af prisen.”

Frederiksbjerg skole

Frederiksbjerg skole - Foto Henning Larsen Architects

Teamet bag Frederiksbjerg Skole

Bygherre: Aarhus Kommune

Arkitekt: Henning Larsen Architects A/S, GPP Arkitekter, Møller & Grønborg, Kari Moseng

Entreprenør og ingeniør: Hoffmann A/S, Niras A/S

Bygherrerådgivere: Cowi, Pluskontoret Arkitekter, Schønherr Landskab, Learning Spaces

Op mod 1.000 stemte i alt. Blandt stemmerne på Frederiksbjerg Skole lød rosen

 • Fantastisk skole, hvor børnene leger og leger og lærer. Der er lyst og en fabelagtig akustik, der giver en helt ny oplevelse af, hvordan 900 børn kan lyde. SÅ dejligt et sted!”
 • "Lokalerne indbyder til bevægelse, leg og læring og faciliterer til nye samværsformer. Jeg ville elske at gå i skole der :-)”
 • ”Jeg arbejder der og må erkende, at al min skepsis er blevet gjort til skamme. Alt fungerer og mine elever samt vi voksne nyder al den plads og alle de gode løsninger.”
 • ”Det emmer af liv, leg og fysisk aktivitet. Her er rart at være både for børn og voksne, og det ser godt ud!”
 • ”Min datter går i femte klasse på Frederiksbjerg Skole. Med hendes ord, har Aarhus fået en ny skole med meget meget højt til loftet, hvor der er plads til både de vilde og de stille. En skole bygget til børn - hvor der også er plads til lærerne :)”
 • ”Skønt at børnene ikke vil gå hjem, når de har fri - så er målet nået. Der er desuden tænkt meget på, at de kan være ude - der er over 30 altaner og terrasser.”

Billeder og beskrivelse af Frederiksbjerg Skole

Udvalgte billeder fra prisoverrækkelsen og af skolen er vedhæftet den fremsendte e-mail.

Se flere billeder og beskrivelse af Frederiksbjerg Skole-projektet:

Nohrcon pressekontakt

Christine Skovgaard, Afdelingschef, tlf.: +45 23 95 21 43, e-mail: cs@nohrcon.com

Peter Melgaard, Kommunikationsmedarbejder, tlf.: +45 60 15 71 15, e-mail: pm@nohrcon.com

 

Nohrcon / +45 7020 1146 / info@nohrcon.com / www.nohr-con.com

Vil du tale med os om dette?

Torben Bjørk Nielsen

Administrerende direktør

T: +45 43 29 90 00